Geheime recepturen enzo

Geplaatst op: Jul 15, 2022

Categorieën: Van Toen blogs

Auteur: Rosa

Een tijdje geleden kreeg ik van een zakenrelatie en vriend uit de natuurcosmetica een volledige papieren kopie van zijn Farmaceutische Encyclopedie uit 1955. Met als passende ondertitel 'Bevattende alle gegevens omtrent herkomst, samenstelling en gebruik van de meest voorkomende drogerijen, chemicaliën en geneesmiddelen.'.

En toen leerde ik iets nieuws:

waar merkeigenaren nu hun formuleringen angstvallig geheim houden, stonden alle basisformuleringen meer dan 60 jaar geleden gewoon allemaal in een encyclopedie verzameld ?

En weet je waarom?

Dat was makkelijk: de drogist maakte zelf zijn eigen arnicazalf, calendula crème en verwarmende balsem gewoon zelf, op basis van die recepten, en verkocht ze voor 3 gulden of voor 4 voor een tientje aan de toonbank. Versgemaakt.

Wauw! Ja daar werd ik ook wel even stil van.

Hoe worden zalven, balsems en crèmes gemaakt?

Je kan dit nog het beste vergelijken met koken: een recept bestaat uit een ingrediëntenlijst en een bereidingswijze. Zo heb je bij een zalf ook een recept, dat eveneens uit een ingrediëntenlijst en een bereidingswijze bestaat.

Omdat traditionele zalven, balsems en crèmes zeer sterk geconcentreerde werkzame bestanddelen bevatten, is het exact afwegen van de ingrediënten een nauwgezette taak die tot achter de komma wordt uitgevoerd. En dan is het net als met koken: welke ingrediënten voeg je eerst bij elkaar, moet er nog verhit worden, of juist gekoeld, en op welke temperatuur komen de werkzame bestanddelen het best tot hun recht?

Al deze oude basisrecepturen staan gedetailleerd genoteerd in deze Farmaceutische Encyclopedie uit 1955. Zo kon elke apotheker en drogist de allerbeste zalven en balsems maken, en indien gewenst er een eigen twist aan geven.

Nu bewaken merken angstvallig ‘hun recepten’ uit angst dat de concurrentie er niet mee aan de haal gaat. De enige ‘openbare’ informatie van een recept van de merken van deze tijd is de INCI: dit is de ingrediëntenlijst in volgorde van hoeveelheid, van groot naar klein. Maar de echte originele, krachtige remedies? Die staan dus nog allemaal in de Farmaceutische Encyclopedie uit 1955. Gaaf hè!

Stabiele, goedkope en altijd beschikbare synthese

In de jaren die na deze encyclopedie volgden, zijn er talloze synthetische ingrediënten opgedoken in diverse basisrecepten. Denk maar aan vaseline, petroleum en paraffine. Heerlijk stabiel, waardoor een crème lekker smeerbaar en minder snel ranzig werd, bovendien altijd voorradig is omdat het uit een fabriek komt, en... spotgoedkoop!

Dus massaal werd er overgestapt. Natuurlijk niet alleen voor de poen, maar ook vanuit een echte overtuiging dat stabiliteit van producten essentieel is. En op deze manier wel zo makkelijk.

Van Toen Remedies

Hoe zit het nu met Van Toen Remedies? Wij zijn voor onze producten helemaal teruggegaan naar de basis Van Toen, zoals de zeer werkzame zalven, balsems, crèmes en lotions oorspronkelijk bedoeld waren. Dus volgepakt mét geconcentreerde werkzame bestanddelen en zónder de goedkope stabiele synthetische ingrediënten.

Van Toen etherische oliën

Ben jij ook zo gek op etherische oliën? Wij ook! Omdat deze voor veel van de producten Van Toen nodig zijn, hebben we meteen maar een serie voor jou gemaakt, zodat ook jij naar hartenlust kan experimenteren.

Heerlijk om te gebruiken in een diffuser of op een geursteen.

Alle geuren voldoen aan de volgende eisen:

 • 100% puur
 • Biologisch gecertificeerd
 • Verwerkt onder ISO-normen (ISO9235)
 • Traceerbare herkomst
 • Voorzien van de vereiste veiligheid- en testgegevens

Vanaf dag 1 vliegen deze de deur uit, en de eerste verzoeken voor mixen zijn al bij ons binnen. We kunnen je verklappen dat….. haha, nog een klein beetje geduld en dan krijg je onze favorieten.

Van Toen klassiekers

Je hebt zo van die producten die iedereen wel kent en vroeger ook gebruikt heeft. Denk maar aan het potje vet (of vaseline), klovenbalsem, tijgerbalsem, calendula crème, arnicazalf, srl gelei, purol en inhalatiezalf. Pure, geconcentreerde werkzame bestanddelen in een potje.

Nou, ze komen er allemaal aan en op dit moment hebben we de eerste 2: Spierenspul en Spier- & Gewrichtsbalsem.

Spierenspul

 • ontspannend bij stijve of overbelaste spieren en gewrichten
 • de niet-vette lotion wordt zeker snel in de huid opgenomen
 • speciaal ontwikkeld voor diegenen die een sport beoefenen of last hebben van stijve spieren
 • geeft een lichte huidverwarming ter bevordering van de doorbloeding van spieren en bij kwetsuren
 • ook ideaal als warming-up lotion of bij koude ledematen • NCS / Ecocontrol gecertificeerd, plantaardig, dus ook geschikt voor veganisten

Spier- & Gewrichtsbalsem

 • bij stijve en gevoelige spieren en gewrichten
 • ter bevordering van de doorbloeding van de spieren
 • geeft weldadige ontspanning en verlichting aan spieren en gewrichten
 • ook geschikt bij ochtendstijfheid
 • NCS / Ecocontrol gecertificeerd, plantaardig, dus ook geschikt voor veganisten

laat een reactie achter

Inloggen