Hoe gebruik je etherische of essentiële olie

Geplaatst op: Jun 6, 2022

Categorieën: Van Toen blogs

Auteur: Rosa

Deze twee termen worden continu door elkaar gebruikt maar hoe zit het nu: etherische olie of essentiële olie?

Etherische olie is de enige juiste Nederlandse benaming. Essentiële olie is eigenlijk een anglicisme, het is een vrije vertaling van het Engelse ‘essential oil’.

Wat is etherische olie?

Etherische olie is een aromatische olie die van nature aanwezig is in bloemen, vruchten, bladeren, stengels, schors, wortels of zaadjes van planten. Deze planten produceren deze olie niet voor ons natuurlijk, maar voor zichzelf, om zich te beschermen tegen beschadigingen van buitenaf, denk aan zon, vrieskou, bacteriën en schimmels.

Dit verklaart meteen een deel van de verzorgende en medicinale werking.

De olie wordt meestal uit de plantdelen gewonnen via stoomdestillatie (en soms nog andere methodes als koudpersen (bijvoorbeeld citrusolie) of CO2 extractie). Als de stoom afkoelt, wordt de waterdamp weer water. De olie scheidt zich af van het water en komt aan het oppervlak en wordt vervolgens van het water gescheiden.

Het achterblijvende water werd trouwens wel gezien als ‘afvalwater’ maar dat is gelukkig alweer lang geleden. Want er zitten nog flink wat werkzame bestanddelen in dit ‘afvalwater’ dus weggooien is hartstikke zonde. Het water wordt ook wel hydrolaat of hydrosol genoemd en jij kent het waarschijnlijk onder namen als rozenwater of oranjebloesemwater. De afgescheiden olie wordt de etherische olie genoemd.

Toepassingen van etherische olie

De drie meest bekende zijn:

  1. Als geurstof
  2. Als werkzaam bestanddeel via verdamping
  3. Als werkzaam bestanddeel in huidverzorging

1. Etherische olie als geurstof

De meeste etherische oliën (of combinaties van etherische oliën) hebben zo’n heerlijke, karakteristieke geur dat het je niet zal verbazen dat ze als parfumbestanddeel worden gebruikt. Zo worden ze gebruikt in natuurlijke (eau de) parfums maar ook als geurstof aan bijvoorbeeld bad- en doucheproducten. In de INCI-lijst kan je dat soms terugzien als natuurlijk parfum, dat is altijd afkomstig van etherische olie.

Andere toepassingen als geurstof kan je vast bedenken, bijvoorbeeld enkele druppels lavendel toevoegen aan je wasmachine voor een heerlijk geurend wasgoed.

2. Als werkzaam bestanddeel via verdamping

Etherische oliën hebben allemaal hun eigen werking.

Zo heb je bekende soorten die helpen je luchtwegen vrij te maken, helpen bij verkoudheid en vrijer te ademen (zoals eucalyptus, pepermunt en dennen).

Ook zijn er soorten die van invloed zijn op je humeur en gemoedstoestand (denk maar aan lavendel waar je lekker van kan slapen, of bergamot waar je vrolijk van wordt).

Verdampen kan op verschillende manieren:

  • Lekker ouderwets, een paar druppels in heet water, en je houdt je hoofd goed boven de damp met een handdoek over je hoofd zodat de damp niet snel ontsnapt. Herinner je je het nog? Even doorbijten, ogen dichthouden, maar het werkt altijd! Iets later kwamen er de gestroomlijnde kunststof bakken die je over neus en mond plaatst, maar doe ons de nostalgie van het eerste maar.
  • Met een brandertje, ook lekker ouderwets. Waxinelichtje in de houder, beetje water op het schoteltje en enkele druppels etherische olie erin.
  • Met een ultrasone diffuser, deze zorgt niet alleen voor een verspreiding van geur maar ook voor een zachte verneveling zodat de lucht niet te droog wordt.
  • En verder zijn er ontzettend veel grootmoeders middeltjes, zoals een natte doek op de verwarming en wat druppeltjes etherische olie erop gesprenkeld. Enkele druppels lavendel op de punt van je kussensloop doet ook wonderen voor een relaxte slaap, probeer maar eens.

3. Als werkzaam bestanddeel in huidverzorging

Alle oliën hebben hun eigen functie. Van de bekende functies voor spieren en gewrichten zoals verwarmend en verkoelend, maar ook functies als ontstekingsremmend, pijnstillend, antibacterieel of schimmelwerend.

Etherische oliën dien je nóóit puur te gebruiken op je huid. Het zijn sterk geconcentreerde stoffen en die wil je niet puur op je huid aanbrengen.

Als je wil profiteren van de werkzame stoffen in etherische oliën, dan heb je altijd maar een heel klein beetje nodig. Je begint met een goede draagolie zoals zoete amandelolie of jojoba olie. Je voegt slechts 1 tot 2 procent etherische olie toe.

Heb je niets bij de hand om het af te meten? Tel dan eenvoudig de druppels: 2 druppels etherische olie op 100 druppels draagolie. 100 druppels is ongeveer een goede eetlepel, dus ook dat is een prima maathulpje. De komende weken zullen we je in een aantal blogs kennis laten maken met de eigenschappen van de verschillende etherische oliën.

laat een reactie achter

Inloggen