De veelzijdigheid van pepermunt etherische olie

Geplaatst op: May 9, 2022

Categorieën: Van Toen blogs

Auteur: Rosa

Jaaaaaaa pepermuntolie is toch echt wel één van onze favorieten! En dat is niet voor niets. Wist je dat pepermuntolie een van de meest veelzijdige etherische oliën is? Echt!

Pepermuntolie als geur

Pepermuntolie wordt gebruikt in de cosmetica. Vanwege de heerlijke, sterke, frisse en muntachtige geur wordt pepermuntolie veel gebruikt als geurstof. Je kan hierbij denken aan zepen, deodorants en verkwikkende douchegels.

Pepermuntolie op de huid

Maar ook op de huid heeft pepermuntolie een bijzondere werking. Een belangrijke inhoudstof van pepermuntolie is menthol. Menthol is de hoofdrolspeler in de werking. Menthol behoort tot de monoterpenolen, die je lijf helpen om bacteriën en zelfs virussen te verdrijven. Op de huid heeft pepermuntolie dus veel meer dan alleen een verkoelend effect.

Pepermuntolie als smaakmaker

Deze etherische olie wordt ook gebruikt als smaakmaker. Hiervoor kan het best biologische olie worden gebruikt, zodat je zeker weet dat er geen agressieve bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

Je kan pepermuntolie gebruiken als smaakmaker in eten en drinken. Met een klein druppeltje in water maak je smakelijk pepermuntwater, maar ook in bonbons of aftereight geeft deze olie een flinke oppepper. Trouwens, het zal je niet verbazen dat je dit ook als ingrediënt op een gemiddelde tube tandpasta tegenkomt. In je mond heeft het dan een dubbele functie: het geeft de karakteristieke pepermuntsmaak en het helpt tegelijkertijd bacteriën bestrijden.

Hoor ik je daar denken Wilhelminapepermunt? Jazeker! Deze olie speelt een zeer belangrijke rol als smaakmaker in pepermuntjes.

Herkomst pepermuntolie

Pepermuntolie komt natuurlijk niet vanzelf uit de pepermuntplant (Mentha piperita). De etherische olie wordt gewonnen via stoomdestillatie uit de bovengrondse plantdelen van pepermunt, zowel de bladeren als de stengels.

Er is flink veel pepermuntplant nodig om pepermuntolie te maken. Voor een klein flesje van 10ml is meer dan drie vierkante meter grond met muntplanten nodig. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat pepermuntolie best kostbaar is.

 

laat een reactie achter

Inloggen