Van Toen, remedies van 'toen', voordat goedkope, stabiele synthetische ingrediënten de boventoon voerden 😍

Wie is er vroeger (en dan bedoelen we écht vroeger) niet mee opgegroeid: verwarmende balsem (jawel van vóór tijgerbalsem), srl gelei, arnica zalf, klovenzalf, inhalatiezalf (jawel van vóór Vaporub) en lippencrème (van vóór Purol) en niet te vergeten alle prachtige tincturen zoals Echinacea en vlierbessen, en natuurlijk de etherische oliën?

Het begon met een encyclopedie

Jarenlang heb ik een passie voor mooie, natuurlijke en pure producten. Medio 2021 kreeg ik van een zakenrelatie en vriend een volledige papieren kopie van zijn Pharmaceutische Encyclopedie uit 1955. Met als passende ondertitel 'Bevattende alle gegevens omtrent herkomst, samenstelling en gebruik van de meest voorkomende drogerijen, chemicaliën en geneesmiddelen.'.

En toen leerde ik iets nieuws: waar merkeigenaren nu hun formuleringen angstvallig geheim houden, stonden alle basisformuleringen meer dan 60 jaar geleden gewoon allemaal in een encyclopedie verzameld 🙏 Zowel de ingrediënten (de INCI-lijst) als de bereidingswijze (het recept). Wat bedoel ik te zeggen? Simpel: de formules van toen waren toen voor iedereen vrij toegankelijk. 

En weet je wáárom? Dat was makkelijk: kennis delen met drogisterijen, farmaceuten en apothekers. Een beetje apotheker of drogist maakte immers zijn eigen arnicazalf, calendula crème en verwarmende balsem gewoon zèlf, op basis van die recepten, en verkocht ze voor 3 gulden of 4 voor een tientje aan de toonbank.

Wauw! Ja, daar werd ik ook wel even stil van.

Stabiele, goedkope en altijd beschikbare synthese

In die jaren zijn er talloze synthetische ingrediënten opgedoken in diverse basisrecepten. Denk maar aan vaseline, petroleum en paraffine. Heerlijk stabiel, waardoor een crème lekker smeerbaar werd en minder snel ranzig werd, natuurlijk altijd voorradig omdat het uit een fabriek komt, en... spotgoedkoop! Dus massaal werd er overgestapt, natuurlijk niet alleen voor de poen, maar ook vanuit de oprechte overtuiging dat stabiliteit van producten essentieel is.

Terug naar remedies van toen: Van Toen Remedies

Geef de gek een encyclopedie, 24 uur per dag én de beschikking over een formulator uit de tijd van Van Toen, jawel, degene van wie ik de encyclopedie kreeg van toen. En de uitdaging was geboren:

Kunnen wij de producten opnieuw maken zoals ze oorspronkelijk gemaakt werden, volgepakt met werkzame bestanddelen zónder goedkope stabiele synthetische ingrediënten?

Dat klinkt heel gemakkelijk, maar de waarheid is: dat was het niet. Het heeft ons maanden en maanden gekost om een plantaardige vaseline te maken die nét zo stabiel is als de synthetische variant. Maar het goede nieuws is: het is gelukt!

Zie hier de eerste resultaten en let maar op: elke maand verschijnen hier nieuwe producten Van Toen! Telkens wanneer we een product af hebben, gaat deze ons team van vrijwillige menselijke testers in, en bij een unanieme 9+ verschijnt hier een nieuw product. Hou het in de gaten, want alle remedies van toen verschijnen hier: puur en eerlijk!