Veilig omgaan met etherische olie

Geplaatst op: Sep 4, 2023

Categorieën: Van Toen blogs

Auteur: Rosa

Etherische olie is enorm sterk. Als je wel eens een flesje hebt geopend, dan weet je exact wat ik bedoel. Als wij werken met etherische olie dan werken we ook volgens strenge voorschriften. We zullen nooit werken zonder beschermende handschoenen (want je huid is permeabel) en ook werken we altijd met mondkapjes. Maar wij werken dan ook regelmatig uren achter elkaar met etherische oliën en overmatige blootstelling is zeker op de lange termijn niet goed voor je gezondheid.

Wat zijn potentiële gevaren of risico's van etherische olie?

Etherische olie kan verschillende risico's met zich meebrengen:

 • Schade aan je lichaam of omgeving
 • Allergische reacties veroorzaken

Etherische oliën en het voorkomen van schade aan je lichaam of omgeving

De meeste etherische oliën vallen onder de REACH verordening. REACH is een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen. Het beschrijft onder meer waar bedrijven zich aan moeten houden. Hieronder valt bijvoorbeeld regelgeving rondom verpakkingen en etiketten van gevaarlijke stoffen. Dit is om te voorkomen dat ze verkeerd gebruikt worden en een gevaar op kunnen leveren voor de gebruiker of het milieu.

De wetgeving vereist het gebruik van bepaalde etiketten en verpakkingen. Wij voldoen aan deze eisen. Zo staan er diverse gevarensymbolen op onze flesjes etherische olie, elk met een eigen reden. Dit is verplicht. Wil je weten waar de symbolen voor staan? Je vindt ze terug in onderstaand overzicht.

GHS symbolen

Het GHS (Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals GHS) is een wereldwijd geharmoniseerd systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen. Het GHS heeft wereldwijd gemeenschappelijke gevarensymbolen geïntroduceerd.

Niet alle gevarensymbolen van de GHS zijn op etherische oliën van toepassing en ze komen ook niet allemaal tegelijk op 1 etherische olie voor. Het verschilt dus echt van olie tot olie. Welke gevarensymbolen kan je aantreffen op de geuren in ons assortiment:

 • GHS02 - Ontvlambaar: Dit symbool ken je vast uit een gemiddelde plank met schoonmaakmiddelen. Etherische oliën kunnen dus ook brandbaar zijn, pas op met vuur.
 • GHS05 - Corrosief: ook wel bijtend genoemd. Het staat op schoonmaakmiddelen als gootsteenontstopper. Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd en in sommige etherische oliën komen stofjes voor die bijtend kunnen uitwerken in grote hoeveelheid.
 • GHS07 - Schadelijk: Hier zouden acute gezondheidseffecten kunnen optreden. Bijvoorbeeld bij inname. Je kan je voorstellen dat het tot acute gezondheidseffecten kan leiden als je een flesje etherische olie opdrinkt.De waarschuwing schrikt mensen af die niet weten wat etherische olie is en dat kan wat ons betreft geen kwaad: met goede waarschuwing en gezond verstand kan je prima met deze oliën overweg.
 • GHS08 - Schadelijk voor de gezondheid op lange termijn: dit gaat met name over het veelvuldig en langdurig gebruiken van het product. Zoals een schilder met verf. Dat vind je vast vanzelfsprekend. Maar het geldt ook voor producten die gezonder lijken. Als je dagelijks in een specerijenfabriek werkt met zeer sterke kruiden als pepers en kruidnagel, dan kan dit op lange termijn schade opleveren voor je gezondheid, als je jezelf niet beschermt. Precies om die reden gebruiken wij bij het maken van al onze prachtige producten ook altijd bescherming in de vorm van handschoenen en mondkapjes.
 • GHS09 - Milieugevaarlijk: Heb je een restje over? Dat gooi je dus nooit door de gootsteen we als dit symbool erop staat. Nooit. Het kan schade toebrengen aan het milieu waaronder de natuur en het waterleven.

Enkele belangrijke richtlijnen bij het gebruiken van etherische olie:

 • Gebruik etherische oliën niet onverdund op de huid. Dit kan je huid beschadigen. Wanneer je ze bij een massage wil gebruiken, voeg je ze eerst altijd toe aan een dragerolie. Nooit onverdund gebruiken. Als je enkele druppels toevoegt aan je badwater of aan een voetenbad, dan doe je dit nooit onverdund. Olie blijft op water drijven dus als je pure etherische olie gebruikt, drijven er sterk geconcentreerde druppels etherische olie op het water die in direct contact met je huid staan. Je lost daarom altijd eerst enkele druppels van je favoriete geur op in een basisolie, bijvoorbeeld amandelolie of jojoba olie. Zo creëer je een veilige badolie, en verdun je als het ware de etherische olie in de dragerolie.
 • Neem etherische olie nooit direct oraal in, vermijd elk contact met de mondstreek
 • Pas op voor spetters en krijg in geen geval etherische olie in je ogen. Wrijf ook niet met je vingers in je ogen als je net met etherische olie bent bezig geweest.
 • Sommige etherische oliën zijn fototoxisch, zoals bergamot en andere citrusolie. In fel zonlicht kunnen ze huidverkleuringen en allergische reacties geven. Deze oliën mogen dus niet op de huid worden aangebracht voordat je je aan direct zonlicht gaat blootstellen. Deze gebruik je dus ook het beste niet in gezichtsverzorging.
 • Hou etherische olie altijd buiten bereik van kinderen. Ze zijn ontzettend verleidelijk voor kinderen maar kunnen zeker zonder toezicht onherstelbare schade aanrichten. Je wil er toch niet aan denken dat je kindje een flesje citroenolie aan de lippen zet.
 • Wees je bewust van de betekenis van de gevarensymbolen

Etherische oliën en het waakzaam zijn voor allergische reacties

Etherische oliën kunnen allergische reacties veroorzaken. Je herkent een allergische reactie aan uitingen als jeuk en roodheid van de huid, of wat (lichte) uitslag. Wees hier alert op. Als je stopt met het gebruik van de stof die de allergische reactie triggert, zul je zien dat de klachten vaak uit zichzelf verdwijnen.

Ook fototoxische reacties vallen onder de allergische reacties of overgevoeligheidsreacties. Sommige etherische oliën zoals bergamot en alle citrusoliën zijn fototoxisch. Dat betekent dat ze verkleuringen van de huid kunnen veroorzaken wanneer ze worden aangebracht op de huid voordat je de zon in gaat. Gebruik ze daarom ook beter nooit in gezichtsverzorging.

Bijna alle etherische oliën bevatten van nature allergenen. Het is belangrijk te weten welke etherische olie welke allergenen bevat, indien je allergisch bent voor specifieke allergenen, of wanneer je in het algemeen zeer gevoelig bent. Soms vindt een allergische reactie direct plaats, maar soms kan dat ook nog optreden na jarenlang gebruik zonder ogenschijnlijke problemen. Dat maakt dat je extra voorzichtig moet zijn met etherische olie wanneer je deze op de huid gebruikt.

In onderstaand overzicht vind je de etherische oliën van Van Toen en de meest voorkomende en sterke allergenen. Ben je gevoelig voor een van de allergenen, gebruik dan geen etherische olie die dit allergeen bevat.

Welke Alleregenen bevatten de Etherische olien van Van Toen?

laat een reactie achter

Inloggen