Etherische olie: geurcomposities maken

Geplaatst op: Nov 8, 2023

Categorieën: Van Toen blogs

Auteur: Rosa

Etherische olie, essentiële olie, aroma-olie, luchtige of vluchtige olie, verschillende namen, maar het gaat over hetzelfde product: de zeer geconcentreerde geurcomponenten van plantendelen. 

We gebruiken ze in verzorgingsproducten, in diffusers of verdampers, en je kan ook enkele druppels toevoegen aan je was of je huishoudproducten voor een heerlijke geur in huis. 

Weet je dat het gebruik van etherische olie al eeuwen teruggaat in de tijd? In oude beschavingen zoals India en China werden ze al gebruikt. Deels vanuit de eeuwenoude aromatherapie omdat geuren invloed hebben op je geest en je gemoedstoestand. Maar ook in baden, verzorgingsproducten en ter behandeling van ongemakken.

Zelf mengen van etherische olie

Van Toen etherische olie wordt nog het meest gebruikt in de diffuser voor het creëren van een gewenste sfeer in huis of een gewenste gemoedstoestand. Door het mengen van de etherische oliën kan je een mix creëren die exact bij je past. Zo kan je je favoriete geurcompositie samenstellen om je huis jouw lievelingsgeur te geven. Of een mooie compositie om vrolijk te worden. Of om stress te verlichten. Of ter ondersteuning van een opgelopen koutje of verstopte neus. Of wat dacht je van meer concentratie op je (thuis)werkplek?

Het is helemaal niet moeilijk! Het is natuurlijk wel een experiment om jouw mooiste persoonlijke blend te maken, maar bovenal ontzettend leuk om te doen!

Geurnoten van etherische olie

Soms heb je een mix van etherische olie die lekker lang blijft hangen. En waar je telkens andere geurnoten in kan herkennen. Soms heb je een geurmix die in een mum van tijd vervliegt of niet stevig genoeg is. Dat heeft niet altijd te maken met de kwaliteit van je etherische olie. Zelfs met de allerbeste kwaliteit olie is het handig iets af te weten van de verschillende deurnoten van etherische olie.

Etherische olie kan je net als met iedere geur onderverdelen in de zogenaamde geurnoten. Er zijn topnoten, middelnoten en grondnoten. Waarom is dit belangrijke informatie? De noot van de olie is een aanwijzing hoe lang of kort je geur actief blijft nadat deze in aanraking is gekomen met zuurstof.

  • Topnoten: dit zijn de geuren die je als eerst ruikt, maar die ook als eerst vervliegen. Heb je een geur gemaakt die enkel bestaat uit topnoten, dan is hij heel herkenbaar en lekker, maar binnen 1 tot 2 uur is de geur vervlogen.
  • Middelnoten: Middelnoten kan je ook vrij snel herkennen, zelfs in een complexe geurcompositie. Ze komen vrij snel naar voren en blijven langer hangen dan topnoten.
  • Grondnoten: dit zijn de zwaarder geuren die het langst blijven hangen. Gebruik je in een geurcompositie geen enkele grondnoot, dan zal deze snel vervliegen. Het toevoegen van een grondnoot maakt een evenwichtiger geur en zorgt ervoor dat je geur langer aanblijft.

Een goede geurmix die lang blijft hangen bevat bijna altijd top-, middel- en grondnoten.

Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig naar wat dan typische top-, middel- en grondnoten zijn. Enkele voorbeelden:

  • Topnoten: Bergamot, alle citrusoliën, eucalyptus en lavendel
  • Middelnoten: Geranium, rozemarijn, tijm, tea tree, kaneel, kruidnagel
  • Grondnoten: houtgeuren zoals cederhout en sandelhout, frankincense, vetiver en Ylang Ylang.

Welke geuren heeft Van Toen?

Tips voor handige en slimme geurcomposities voor je etherische olie mix

We helpen je op weg met enkele tips in de verschillende toepassingsgebieden.

Etherische olie die helpt ontspannen

De bekendste is waarschijnlijk lavendel. Andere oliën die worden ingezet om te ontspannen of een rustgevende sfeer te creëren, zijn geranium, sinaasappel en basilicum.

Etherische olie die helpt om lekker in slaap te vallen en een goede nachtrust ondersteunt

Echte ontspanning voor het slapengaan wordt bevordert door lavendel, maar ook Frankincense, Neroli en Ylang Ylang.

Etherische olie met opwekkende en stimulerende werking

Wanneer je lichaam of geest wel even een opkikkertje kan gebruiken, kies dan voor geuren als dennen, citronella of kruidnagel. Ook sinaasappel helpt om in een positieve mood te komen.

Focus houden bij een lange werkdag of thuiswerken?

Ook dan kunnen etherische oliën je helpen. Rozemarijn, pepermunt en eucalyptus kunnen helpen bij je concentratie en een heldere geest.

Etherische olie voor meditatie

Doe jij graag een meditatie? Dan weet je vast hoe geuren je kunnen ondersteunen. Bergamot en Frankincense zijn geuren die in jouw compositie niet misstaan.

Vrijer kunnen ademen?

Heb je een vervelend koutje opgelopen en heb je last van een verstopte of snotterige neus of prikkelende hoest? Ook dan kunnen etherische oliën je wat verlichting brengen. Gebruik dennenolie, eucalyptus, tijm of jeneverbes.

Geuren met de seizoenen zomer en winter mee

Afhankelijk van het jaargetijde zijn we gevoeliger voor bepaalde type geuren die onze gemoedstoestand positief beïnvloeden. In de zomer kies je graag voor frisse, zomerse geuren, die verkoeling geven op een warme dag. Dit zijn geuren als bergamot, pepermunt, sinaasappel en citroen. In de winter zijn we meer op zoek naar warmte en geborgenheid. We kiezen dan vaker voor de verwarmende geuren als kaneel, gember en kruidnagel, gecombineerd met sinaasappel.

Geuren voor een gezellige kerstsfeer in huis

In de winter gebruiken we dus graag verwarmende oliën. Wanneer de feestdagen in zicht komen, zoeken we nog meer naar comfort en geborgenheid. Sommige geuren pas echt heel goed bij de typische kerstsfeer waar je direct vrolijk van wordt. Uiteraard is daar de dennenolie die je direct dicht bij de echte kerstboom brengt. Maar ook kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember, houttonen zoals sandelhout ene ceder, en vrolijke geuren zoals sinaasappel en bergamot laten zich uitstekend combineren tot een zalige kerstgeur.

Zijn er nog oliën die specifiek helpen insecten te weren?

Oh wat zouden we je graag vertellen dat dat kan! Maar dat kan helaas niet. Wel zijn er geuren die hinderlijke insecten echt vervelend vinden. Als je die gebruikt in een diffuser heb je een grotere kans dat ze wat meer uit de buurt blijven. Denk aan citronella, eucalyptus, pepermunt, lavendel en kruidnagel.

Etherische oliën bij het huishouden?

Tot slot willen we je deze tips niet onthouden. Behalve een heerlijke geur, kunnen etherische oliën ook ondersteuning bieden bij het huishouden. Lavendel is een heerlijke geur voor je was of voor je linnengoed. Ook haalt het de mufheid uit je kledingkast. Tea Tree is een stevige jongen in de bestrijding van bacteriën en virussen, maak er deurknoppen, wc-brillen, telefoons en de afstandbediening mee schoon. Gebruik wat citroenolie bij de afwas of het schoonmaken van de keuken. En wat dacht je van enkele druppels van je favorieten geur op je stofzuigerfilter?

Wat is jouw favoriete etherische olie mix? Wil je hem delen met andere lezers?

laat een reactie achter

Inloggen