Wat is de beste tattoo verzorging?
Je hebt net een tattoo laten zetten of je bent het van plan? Lees dan hier alles over wat je tijdens je genezingsproces kan verwachten! En... doe gewoon eens wat een ander je vertelt: in dit geval je tattoo-artist!
Hoe lang duurt het voordat je tattoo genezen is?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat is van geval tot geval anders! ?
Maar wel gemakkelijk verklaarbaar: Kleinere tattoos genezen sneller dan grotere en zwarte eenvoudige tattoos genezen sneller dan gedetailleerde, ingekleurde tattoos.
Dan kan je ook nog pech hebben: sommige huidtypes genezen nu eenmaal langzamer dan andere huidtypes. Hoewel je levensstijl en je lichamelijke conditie wel weer een positieve invloed kunnen hebben op het herstel van je huid.
Dan de gemiddelde antwoorden waar je vast op zat te wachten: voordat je huid in alle lagen helemaal genezen is van een tatoeage ben je tot een half jaar verder. De oppervlakte huidlagen herstellen gelukkig sneller: binnen 2 tot 3 weken zou je geen hinder meer moeten ondervinden van je nieuwe tattoo. Je tattoo ziet er dan genezen uit, maar je diepere huidlagen zijn dat nog lang niet dus zorg er goed voor!
Korte versie verzorgingstips voor je tatoeage
- Maak je tatoeage regelmatig schoon, zeker tweemaal per dag
- Laat je tatoeage niet uitdrogen
- Laat je tatoeage niet weken, dus niet zwemmen, in bad of lang douchen
- Vermijd zweet (dus ook niet sporten
- Vermijd vuiligheid
- Vermijd zon (dus ook de zonnebank
- Draag schone, ruim zittende kleding
- Blijf van je tatoeage af, ja ook als het jeukt!
Je hebt je tattoo laten zetten, wat gebeurt er daarna?
Je tattoo artist is niet alleen een artist met naald en inkt, als het goed is, kan deze je alles vertellen over een zo snel mogelijk herstel. Luister hier dan ook goed naar en volg de tips goed op, je zal hem of haar er dankbaar voor zijn!
Nadat je tatoeage is gezet, zal je tatoeëerder je tattoo zorgvuldig inzwachtelen. Je huid heeft flinke beschadigingen opgelopen door de naald en je kan je voorstellen dat inkt je genezingsproces niet bepaald bevordert. Je huid voelt aan alsof je een flinke schaafwond hebt, en eerlijk is eerlijk... dat héb je dus ook. Je huid is niet voor niets gloeiend en rood, het wil zichzelf zo snel mogelijk herstellen. Het inzwachtelen gebeurt veelal met een verzorgingsproduct, afgedekt met plastic folie. Dit wordt ook wel 'second skin' genoemd. Invloeden van buitenaf worden op deze manier geminimaliseerd zodat je huid het best en het snelst kan herstellen.
Natuurlijk wil je jezelf zo snel mogelijk unwrappen, maar niet doen! Volg het advies van je tatoeëerder op!
In de eerste uren zul je zien dat er vocht onder je folie ontstaat. Dit vocht is volstrekt normaal, het wordt door je huid uitgescheiden om je wond te beschermen nu die zo kwetsbaar is.
Wat kan je zelf doen om de genezing van je tattoo te helpen?
Wat doe je niet:
- Ga niet met je tattoo in de zon, maar dek hem af met kleding als je toch buiten de zon in gaat.
- Ga niet naar de sauna en ga ook niet zwemmen. Je huid is geschaafd dus extra gevoelig voor bacteriën en irritatie.
- Ga niet direct aan het ijzer in de sportschool, je huid heeft rust nodig. Te grote spierspanning beïnvloedt je herstel negatief, maar ook zweet op je open wond is echt geen goed idee.
- Blijf zoveel mogelijk van je tattoo af. Tuurlijk gaat 'ie jeuken en irriteren. Maar jij wil een mooi resultaat, dus zit maar op je handen, alles beter dan pulken en krabben aan je verse tattoo.
Wat doe je wel:
- Hou je huid schoon zodat je tattoo niet kan gaan ontsteken. Verzorg je tattoo dus ook altijd met schone handen. En sorry, natuurlijk wil je dat niet weten: hou je huid in zo goed mogelijke conditie. Voldoende slaap, niet roken, geen alcohol drinken helpt je huid genezen. Drink voldoende water tijdens het herstel; vocht zorgt ervoor dat afvalstoffen gemakkelijker en sneller je lichaam verlaten. Ook dit bespoedigt het herstel.
Hoe verloopt een goed genezingsproces?
Direct nadat je tatoeage is gezet, is je tatoeage rood en brandt je huid licht alsof je een schaafwond hebt (die heb je immers ook!).
De kans is zeer groot dat je tattoo is afgedekt door je tatoeëerder. Je hebt vast een instructie meegekregen wanneer je de folie eraf mag halen (in de regel tussen de 2 en 4 uur na het afdekken maar elke artiest heeft een eigen werkwijze, luister dus goed naar het advies van je artiest!) en dat je je wond moet wassen direct daarna. Waarom is het wassen van de wond zo belangrijk? Een belangrijke reden is natuurlijk het voorkomen van infecties. Maar er is nog een reden. Onder het folie zit een flinke laag overtollige inkt, bloed en wondvocht. Het ziet er vies en soms zelfs drabberig uit. Als je dit direct weg wast volgens de instructies dan is de kans op grote dikke korsten een heel stuk kleiner. Hoe kleiner en gelijkmatiger de korstjes ontstaan, hoe gemakkelijker je huid geneest. Was je tattoo de eerste keer goed volgens de instructies van je tatoeëerder, die weet het beste hoe je zijn tattoo kan verzorgen.
De eerste week...
...ontstaan er korstjes op de huid. Je lichaam doet er alles aan om het bloeden te stoppen. In dat natuurlijke stollingsproces worden de korstjes gevormd. Die eerste korstlaag is reuze belangrijk, die beschermt je tattoo en huid tegen infecties en laat je tattoo rustig verder helen. Blijf dus van de korstjes af. Al jeuken ze als de hel, laat ze met rust! Het is een teken dat je huid geneest en de korstjes vallen vanzelf weer van je huid af, verstoor dit helingsproces niet door te pulken. Nee, ook niet 'ik ben alleen maar zachtjes aan het wrijven' ? je verstoort hiermee het huidherstel.
...neemt ook de roodheid af. Gebeurt dit niet, ga dan even langs bij je tatoeëerder, die kan controleren of je huid ontstoken is en of je er iets aan moet doen.
...douchen mag... maar niet te lang en niet te heet. Je huid mag niet week worden, ook zorg je er het best voor dat de douchestraal niet direct op je tattoo stroomt en gebruik je geen douchegel op je wond.
...was je tattoo elke dag, heel voorzichtig, gebruik je vingertoppen. Gebruik geen washand en wrijf niet, ook het drogen doe je deppend met een schoon stukje keukenrol, niet met een handdoek. Laat de tattoo enkele minuten aan de lucht drogen alvorens je je verzorgingsproduct aanbrengt. Ook hier geldt: niet inwrijven maar zacht deppen.
...je verzorgingsproduct breng je aan volgens de adviezen, en ja, dat is rustig vijfmaal per dag. Je wil tenslotte voorkomen dat je huid uitdroogt en er onnodig veel korstjes, velletjes of zelfs huidscheurtjes ontstaan.
...zorg ervoor dat je geen schurende kleding over je nieuwe tattoo draagt. Bij voorkeur is je tattoo onafgedekt. Ontkom je niet aan kleding, zorg dat deze schoon is en luchtig, bij voorkeur katoen. Geen synthetische stoffen of wol, de haartjes van de stof kunnen in je wond kleven en daardoor kan je wond geïrriteerd raken.
De tweede week...
...ben je de eerste week ongeschonden doorgekomen. Fijn toch, volhouden!
...verdwijnen ook de korstjes een voor een vanzelf. Je ziet nieuwe huidlagen. Let op: die zijn super kwetsbaar! Ga absoluut nog niet zwemmen en badderen en mijdt de zon op je verse huid.
...maak je huid regelmatig goed schoon (zonder te boenen), gebruik indien mogelijk een reinigingsproduct van je studio. Ook blijf je verzorgende crème smeren. Het is belangrijk dat je huid niet uitdroogt en soepel blijft.
Na drie weken...
....alsof het niet meer ging gebeuren... zullen de laatste korstjes vanzelf van je huid af vallen. Het lijkt wellicht of je tatoeage er wat dof uit ziet. Dat is niet het geval! Dat komt doordat je net nieuw gevormde huid als het ware nog op je tatoeage ligt. Naarmate je huid verder geneest, krijgt je tattoo de heldere kleur die je zo graag wil zien.
Na vier weken...
...sorry, je wilde vast eerder, maar het is pas na 3 tot 4 weken weer een goed idee om aan het ijzer in je sporthonk te gaan hangen. Zweet, wrijving en spierspanning zijn echte dikke NO GO's tijdens je genezingsproces. Als je na enkele weken weer gaat sporten, dan breng je goede verzorgende crème aan voordat je aan je work-out begint en je maakt de tattoo schoon als je klaar bent met sporten. Ook dan breng je weer verzorgende crème aan.
De eerste maand geduld gehad in het genezingsproces?
Dan zul je zien dat de mooie volle kleuren van je tatoeage zich langzaam gaan openbaren. Het heeft nog even tijd nodig voordat je binnenste huidlagen zijn genezen. De komende weken zal je dan ook zien dat je tatoeage mooier en mooier wordt.
Na een maand heeft je tatoeage geen specifieke verzorging meer nodig. Maar wij raden aan om toch minstens wekelijks je tatoeage in te blijven smeren met een verzorgend product. Als je huid namelijk uitdroogt, vervelt deze en kan de kleur van je tatoeage vervagen en sneller flets worden. En daar heb je dat hele proces toch niet voor doorgemaakt???
Met wekelijks een likje Plant Vaseline (vaker mag natuurlijk ook!) zul je zien dat je huid mooi blijft en ook de kleuren van je tatoeage helder en diep. Vergeet ook niet om je tattoo in te smeren als je de zon in gaat. Yep, élke keer! Hiervoor zijn zogenaamde tattoo-zonnebrandcrèmes beschikbaar, maar dat is echt niet nodig. Gebruik een natuurlijke zonnebrandcrème met een factor van SPF30 en je zit er helemaal goed bij!
Na 6 maanden...
...is de huid van je tatoeage helemaal genezen. Dat geldt ook voor de diepere huidlagen. Je tatoeage is op zijn mooist en de kleur is het meest helder. Vanaf 6 maanden kan je je huid rondom je tatoeage hetzelfde verzorgen als de rest van je huid.
Blijft wel gezegd dat -wanneer je een droge of kwetsbare huid hebt- het smeren met een goed verzorgingsproduct zoals Plant Vaseline bijdraagt aan een zo lang mogelijk behoud van je tatoeage!
Log in om te reageren
Inloggen